Ir al contenido principal

XTEC (Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya)

En l'entrada d'avui veurem i coneixerem la que és possiblement (per no dir segur) la millor pàgina web d'educació d'àmbit català, i es tracta de la pàgina web de l'XTEC, o Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (http://xtec.gencat.cat). Podríem definir-la com l'eina online més completa i organitzada dels coneixements i recursos dels que haurien de disposar els professors i mestres de Catalunya. 


Pàgina principal XTEC

Aquesta pàgina és divideix en diversos apartats i subapartats que engloben tot l'àmbit educatiu que pot necessitar el/la docent tant per impartir les seves classes o per aprendre i millorar en la seva professió. Els apartats principals són els següents:
  • Recursos: Eina imprescindible on podem trobar una infinitat de continguts multimèdia per cadascuna de les matèries que s'imparteixen des d'infantil fins a batxillerat i educacions superiors. 
  • Centres: Apartat on podem trobar tota la informació sobre els centres educatius de Catalunya, des de les activitats i concursos que desenvolupen aquests centres fins a un mapa virtual on apareixen geolocalitzats tots ells d'una forma clara i entenedora. 
  • Currículum i orientació: Aquí trobem, com podem suposar, tota la informació sobre els currículums des d'educació infantil fins a educació d'adults, amb tota la normativa legal així com algunes eines de suport molt útils per tot professor/a.
  • Comunitat: En aquest apartat ens trobem amb informació i recursos que envolten l'àmbit de la comunitat en l'escola. Es divideix principalment amb dos temes, un on trobem diversos serveis per a la comunitat educativa i un altre on es tracten diversos plans catalans (d'educació en entorn, salut i esport).
  • Formació: Un dels punts més interessants de la pàgina si estem buscant continuar la nostra formació com a professionals de l'educació ja que aquí trobem tota una sèrie de cursos i plans de formació específics per cadascuna de les nostres necessitats. 
  • Projectes: En aquest apartat es presenten tota una sèrie de projectes educatius molt diversos i interessants que s'imparteixen a Catalunya. Hi ha diversos projectes artístics, projectes dedicats a la convivència, l'ètica i els valors i projectes que s'enfoquen amb la diversitat i l'intercanvi de valors culturals. 
  • Innovació: Si volem innovar en la nostra forma d'educar aquest és l'apartat que necessitem llegir bé. Se'ns dona material teòric dedicat a la innovació pedagògica així com la reglamentació necessària per aplicar-la i serveis d'ajuda per realitzar aquesta tasca. 
  • Serveis educatius: Amb paraules de la pròpia pàgina: "Els serveis educatius són equips multiprofessionals que donen suport i assessorament als centres educatius públics i privats concertats de nivells educatius no universitaris (professorat, alumnat i famílies)".  Aquí podem trobar tota la informació necessària sobre aquests serveis i aprendre sobre tots dels que disposem a Catalunya (CRP, CESIRE, CREDA, EAP...). 
  • Atenció a l'usuari/ària: Apartat on se'ns ofereix tot el suport i la ajuda necessària per poder realitzar una gestió correcta de la pàgina, fent així més agradable la nostra participació com a usuaris de la pàgina.
  • La meva XTEC: "El compte XTEC ofereix una sèrie de serveis telemàtics i incorpora elements i funcionalitats basats en la tecnologia G Suite que ofereixen aplicacions avançades de col·laboració i comunicació."
Com podem observar, tenim tot allò necessari per realitzar la nostra feina i ampliar els nostres coneixements cada dia, a més de que la pàgina es va actualitzant contínuament amb nous continguts, fet que invita a entrar de tant en quan per tal de poder continuar aprenent coses noves i molt útils. Si s'utilitza d'una forma adecuada, l'XTEC ens pot proporcionar una font inagotable de recursos i serveis aplicables al nostre treball docent. En quan a nivell personal, l'apartat que més valoro és el de Recursos, ja que ens brinda centenars d'hores de material multimèdia i eines educatives que abarquen des de Música i Plàstica fins a les ciències exactes o ètica i religió. 

Tot i això, si hagués d'escollir l'apartat específic de la pàgina que m'ha semblat més interessant, triaria el subapartat Escacs a l'escola, dins de l'apartat de recursos. Els escacs és un joc que m'ha agradat molt des de petit i que penso que aporta unes millores substancials a la ment del nen (i d'igual forma a totes les edats) tant en l'aspecte de cognitiu com en l'aspecte logicomatemàtic. Els escacs sempre serà una bona forma d'aprendre ja que els nens i les nenes sempre retenen més els coneixements si aprenent mitjançant el joc, ja que s'interessen i es veuen motivats pel procés. En aquesta imatge podem veure tota la informació concreta que la pàgina ens ofereix sobre el projecte:


En definitiva, si estem estudiant per ser professors o si ja ho som en aquest moment, XTEC és una pàgina web que ha d'estar a dalt de tot del nostre repertori de recursos multimèdia i eines útils per la nostra feina. Si tenim qualsevol dubte o necessitem alguna idea per a les nostres sessions de classe, entrar a l'XTEC és la solució als nostres problemes. 

Comentarios

Entradas populares de este blog

Wordle

En aquesta entrada tractarem sobre una de les aplicacions de generador de núvols de paraules més utilitzada en tota la xarxa, i s'anomena Wordle. L'utilitat principal d'aquesta aplicació és la de crear una imatge composta de paraules que nosaltres escrivim i que podem personalitzar de la forma que més ens agradi. Generalment es solen crear núvols de paraules que envolten un tema concret, en el cas de l'exemple que he creat per aquesta entrada, totes les paraules tractaven sobre el tema central de l'educació. Com podem apreciar, tenim una mescla de paraules relacionades amb el món de l'educació, ordenades d'una forma aleatoria amb l'única excepció de les mides i els colors de les paraules, que he personalitzat prèviament. Tant el número de paraules que apareixen com les paraules en si les seleccionem nosaltres per tal de poder generar l'estructura bàsica de la imatge. Per tant, tenim una aplicació online que podem utilitzar per diversos pro...

Google Drive

Eina molt utilitzada i coneguda arreu del globus. És una de les tantíssimes aplicacions (i una de bastant coneguda) que ens proporciona el gegant de la web: Google. En aquest cas, es tracta d'un emmagatzemador d'arxius en línea que podríem comparar, per entendre'ns, amb Dropbox o altres programes d'índole similar. Per qui no sigui massa familiar amb aquest tipus d'aplicacions, ha de saber que es basa en un concepte principal basat en l'emmagatzematge i l'intercanvi d'arxius entre diverses IPs, o usuaris, en aquest cas usuaris de Google.  L'organització de la pàgina principal es bastant senzilla, minimalista i intuïtiva:  La interfície es divideix en una sèrie d'apartats a la part lateral esquerra i una barra superior on podem buscar dins dels nostres arxius penjats així com diverses icones que ens donen informació i suport i també tenim les tres icones que ens apareixen a totes les aplicacions de Google, entre elles la del nostre...

Calameo

Avui tractarem sobre la pàgina web Calameo i les seves funcions i aplicacions, tant a nivell general com a nivell acadèmic o pedagògic. Doncs bé, es tracta bàsicament d'una web per publicar revistes, o més ben dit per convertir arxius en publicacions en format revista. En aquesta web podem trobar milers de revistes, tant famoses com poc conegudes, sobre diverses temàtiques: videojocs, cuina, moda, arquitectura, esports... Un cop hem trobat una publicació interessant només tenir que clickar sobre ella i ens portarà a una pàgina amb diverses opcions. El que hem de fer per poder llegir-la és tornar a clickar sobre la imatge de la portada, i ens apareixerà una icona d'un ull que diu "llegir", la qual premerem. Aquesta ens portarà directament a la publicació i la podrem veure i llegir com si es tractés d'una revista normal i corrent però en format digital.  Pàgines 2-3 d'una revista de videojocs publicada a Calameo De totes formes, s'ha de dir que l...