De forma similar a les caceres del tresor, les webquests són un eina didàctica molt útil per treballar un tema en concret i desenvolupar-lo de forma àmplia i completa. La principal diferència entre les primeres i aquesta és que mentre en les caceres del tresor tenim un apartat de preguntes i la gran pregunta, en les webquests aquests apartats es substitueixen per una tasca, on es planteja una o diverses activitats a fer, de forma individual o en grup, i de forma similar a les caceres del tresor, ho han de treballar a partir dels recursos online que els professors ofereixen.
L'estructura més habitual d'una webquest és la següent:
- Introducció: És el primer apartat que ens apareix, on podem trobar de forma clara i senzilla quin és el propòsit i el contingut de la webquest i els aspectes que es treballaran.
- Tasca: Com hem esmentat, aquí es plantegen les diverses activitats que han de treballar els alumnes. Una forma molt habitual de treballar-ho és a partir d'activitats grupals on cada alumne interpreta un paper determinat, depenent del tema que es tracti. Cadascú d'ells té una tasca concreta que després posaran en comú. Les activitats poden ser tan d'escriure, com d'investigació de camp o una exposició oral. Les possibilitats depenen del mestre.
- Procés: Apartat on s'exposen els recursos disponibles pels alumnes, que prèviament hauran sigut seleccionats pel professorat i on es podrà trobar tota la informació necessària per poder fer les activitats de forma adequada. Per altra banda, també és aquí on s'explica de forma detallada i ordenada quins són els passos a seguir i quina és la funció de cada rol (diferents depenent de cada webquest), per tal de que els alumnes disposin d'una estructura que els guiï durant tot el procés de la tasca.
- Avaluació: Aquí se'ns mostren els criteris que es seguiran per tal d'avaluar la nostra tasca, de forma estructurada en diverses categories i puntuacions.
- Conclusió: En aquest apartat es presenta l'experiència i la reflexió sobre el procés i l'activitat en si. Se'ns planteja que és el que hem aprés i quins elements creiem que podrien millorar la pròpia webquest.
![]() |
Exemple de WebQuest |
En alguns casos també s'afegeixen altres apartats com per exemple crèdits o agraïments, així com també una guia didàctica per al professorat, on es pot trobar sobre el material, l'espai curricular al que va dirigit i tota la informació necessària per als docents que vulguin utilitzar les webquests com a recurs pedagògic.
Aquest tipus d'activitat és molt recomanable ja que treballa múltiples capacitats dels nens, entre elles la cohesió grupal, la imaginació, la capacitat de raonament, l'eficàcia en la recerca, etc. És un recurs atractiu, al igual que les caceres del tresor, ja que es treballa a través de les noves tecnologies, les quals estan presents en el dia a dia dels alumnes i amb les que es senten a gust treballant. A més, la quantitat de WebQuests que hi ha disponibles és immensa i creix dia a dia, actualitzant-se als nous temps i sent aplicables a totes les assignatures.
Una de les característiques que destacaria és la de treballar per rols, un fet que crec que ajuda molt a la motivació dels alumnes, que han de posar-se a la pell de molts personatges per tal de desenvolupar la tasca. Crec que el fet de sortir de la seva pròpia personalitat i actuar com si fossin biòlegs, músics, redactors, periodistes... depenent de l'assignatura i la tasca fa que treballin de forma més eficaç i implicada, generant coneixements permanents en la seva memòria. A més, el fet de separar-se per rols ajuda a que hi hagi una coordinació més gran entre els membres de cada grup, que hauran de posar-se d'acord en el repartiment de les seves feines i posar en comú tot allò que han aprés.
Com a conclusió, considero les WebQuests un recurs pedagògic molt atractiu i amb un valor educatiu molt elevat, que si s'usa de forma adequada pot generar un interès per l'aprenentatge en els alumnes que normalment no es pot aconseguir per mètodes convencionals. Tant si som mestres de música com de matemàtiques, tenim centenars de WebQuests a la nostra disposició, i en cas que no en trobem cap que s'ajusti al que busquem, sempre tenim l'opció de crear-la nosaltres mateixos. Encoratjo a aquells docents que mai han usat aquest recurs a fer-ho, i veuran com els seus alumnes treballen amb més energia que mai, tant de forma individual com grupal.
Comentarios
Publicar un comentario